Τίτλος

Οι Παπαγάλοι μου / My Parrots

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Κλουβί Παπαγάλων - Διαμονή & Διασκέδαση

Το κλουβί των παπαγάλων μας είναι μία από της σημαντικότερες παραμέτρους ευζωΐας των φτερωτών φίλων μας. Σας παρουσιάζω σε όσα έχω καταλήξει όσον αφορά τις βασικές αρχές για τα κλουβιά καθώς και  τη διαμονή και την ψυχαγωγία μέσα σε αυτά για μεσαίου μεγέθους παπαγάλους (african-grey, amazon κλπ).


Επιλογή Κλουβιού
Η επιλογή του κλουβιού είναι το πρώτο βασικό στοιχείο που θα πρέπει να επιλέξουμε για τον φτερωτό φίλο μας.

μέγεθος - βασικές αρχές:
  • Το πουλί θα πρέπει να έχει απαραίτητα τη δυνατότητα να ανοίγει και να τεντώνει με ευκολία τα φτερά του και τα πόδια του χωρίς να κοπανάει στα κάγγελα ή στα αξεσουάρ που έχουμε τοποθετήσει.
  • Θα πρέπει να μπορεί να κινείται με άνεση σε τουλάχιστον 3 διαφορετικού ύψους κούρνιες
  • Το ύψος της ψηλότερης κούρνιας θα πρέπει να είναι στο ύψος του κεφαλιού μας, έτσι ώστε το πουλί να έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται στο ύψος των ματιών μας. Άρα το ύψος του κλουβιού ή η τοποθέτηση του έχει μεγάλη σημασία και καλό θα ήταν να προσεχτεί.
  • Καλό είναι το κλουβί να διαθέτει οριζόντια κάγγελα, εξυπηρετούν πολύ τους φτερωτούς μας στις αναρριχήσεις τους.
  • Σε περίπτωση που θα φιλοξενηθεί ζευγάρι πουλιών με σχεδιασμό αναπαραγωγής χρήσιμο θα ήταν το κλουβί να διαθέτει άνοιγμα για προσαρμογή φωλιάς.
  • Τα κλουβιά με δυνατότητα playtop-gym ή opentop-gym είναι ιδαίτερα χρήσιμα και μπορούν να σας γλυτώσουν από ένα επιπλέον έξοδο αγοράς play-gym στη συνέχεια, καθώς και εξοικονόμηση επιπλέον χώρου. Σκεφτείτε το κατά την επιλογή σας.
  • Διαστάσεις: μπορούν να κειμένονται από 60 x 55 x 160 cm και μεγαλύτερες ανάλογα το χώρο σας και την οικονομική σας δυνατότητα.
κατασκευή:
  • Τα επιθυμητά κλουβιά είναι τα μεταλλικά, χωρίς πλαστικά ή ξύλινα δομικά μέρη. Οι παπαγάλοι αρέσκονται στο να μασάνε και καλό είναι να μην μπορούν να καταστρέψουν μέρη του βασικού σκελετού του κλουβιού.
  • Επιβάλλεται να υπάρχει επίσημη πιστοποίηση non-toxic (μη τοξικότητας) όλων των τμημάτων του κλουβιού (κάγγελα, βαφή κλπ). Το στοιχείο αυτό μην το παραβλέψετε ποτέ... μπορεί να αποβεί μοιραίο για τους φτερωτούς σας. Για το λόγο αυτό μην προτιμάτε no-name / ανώνυμα κλουβιά για τα οποία κανείς απολύτως δεν μπορεί να σας εγγυηθεί για τη μη τοξικότητά τους.
  • Ο τρόπος που ασφαλίζουν οι έξοδοι από το κλουβί είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Οι παπαγάλοι αρέσκονται στο να βρίσκουν διόδους διαφυγής, να ανοίγουν, να λύνουν κλπ. Αν ο κατασκευαστής δεν έχει μεριμνήσει επαρκώς θα πρέπει να επιμεληθείτε προσωπικά. Βεβαια στα επώνυμα και καλής ποιότητας κλουβιά δε θα αντιμετωπίσετε τέτοιο θέμα.
μάρκες & διαθεσιμότητα:
  • Οι μάρκες που υπάρχουν σε διαθεσιμότητα στην Ευρώπη και διαθέτουν πιστοποήση είναι οι: Essegi Cages, Ferplast, Fop, Kings Cages, Kooien, Liberta Cages, Montana Cages, RHR Quality Cages. Στην Ελλάδα έχω βρει τα ιταλικά Ferplast & Fop, τα οποία όμως είναι κοστολογημένα με τόσο υψηλό ποσοστό κέρδους από πλευράς καταστημάτων που ειλικρινά φτάνει στο επίπεδο της κοροϊδίας για τον καταναλωτή. Επίσης μεγάλες αλυσίδες ελληνικών petshops διαθέτουν κλουβιά υπό την επωνυμία τους κινεζικής προέλευσης, για τα οποία όμως δεν παρέχουν καμία πιστοποίηση και τα διαθέτουν σε ιδιαίτερη υψηλή τιμή. Προσωπικά δεν τα επέλεξα ποτέ.
    Ιστοσελίδες που μπορείτε να θαυμάσετε κλουβιά και να πάρετε μία γεύση: www.24parrot.com, www.animauxvillas.com, www.ferplast.it, www.fop.it, www.persnicketyparrot.com, http://www.kooienshowroom.nl/index.html.
  • Οι επιλογές κλουβιών από τις ΗΠΑ είναι πάρα πολλές και πολύ καλές. Το θέμα όμως είναι ότι το κόστος εκτελωνισμού και μεταφοράς είναι τόσο υψηλό που ειλικρινά είναι αβάσταχτο. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επισκευτεί τα πλήστα online-stores από την Αμερική και να θαυμάσει.
Επιλογή Αξεσουάρ
Ένα καλό κλουβί χρειάζεται και τα απαραίτητα αξεσουάρ για να υποστηρίξουν την άνετη, ευχάριστη και δημιουργική διαμονή του φτερωτού μας φίλου.

κούρνιες:

Οι κούρνιες σε ποικίλες διαστάσεις είναι βασικές για τα πουλιά μας. Ξεκουράζονται, κοιμώνται, εξασκούν τους μύες των ποδιών τους, τρίβουν τα νύχια τους, λυαίνουν τα ράμφη τους. Υπάρχουν πολλά είδη και επιλογές, προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει τις εξής:
  • ξύλινες κούρνιες από ξύλο manzanita (manzanita perches)


    ιδιαίτερα ανθεκτικές με πολύ καλή πρόσφυση για τα πουλιά μας, λύες και εύκολες στον καθαρισμό
  • κούρνιες sandy (sandy & manu-mineral perches)


    κούρνιες κατασκευασμένες με ειδικό μείγμα άμμου και αλάτων ή με επίστρωση του εν λόγω μίγματος σε ξύλο, πολύ χρήσιμες στο ακόνισμα του ράμφους και των νυχιών των πουλιών μας
  • κούρνιες - κούνιες (swings)
    σε πλείστα είδη, χρώματα και ποικιλίες... τα πουλιά τις λατρεύουν και αποτελούν βασικό τους παιχνίδι
  • κούρνιες ξαπλωτής ανάπαυσης (flat perches)


    τα πουλιά σε αιχμαλωσία περνάνε πολύ καιρό πάνω στα πόδια τους με αποτέλεσμα να καταπονούνται. Η εν λόγω κούρνιες επιτρέπουν στα πουλιά να κοιμηθούν ξαπλωτά και να μην επιβαρύνουν αλλά να ξεκουράζουν τα πόδια τους κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • κούρνιες προσομοίωσης δέντρου


    πολύ ενδιαφέρουσες κούρνιες, ειδικά αν προσαρμόζονται στο εξωτερικό μέρος του κλουβιού
  • κούρνιες κάκτων (cactus perches)


    ενδιαφέρουσες κούρνιες στις οποίες μπορούμε να κρύψουμε θησαυρούς τροφής. Τα πουλιά απασχολούνται και το χαίρονται. Βέβαια καταστρέφονται γρήγορα!!!
  • κούρνιες σχοινένιες (rope perches)

    τις λατρεύουν, παίρνουν ότι σχήμα θέλουμε, τις βρίσκουμε σε ότι μήκος θέλουμε... η χαρά του πουλιού

    ειδικά αξεσουάρ:
     
    υπάρχουν αξεσουάρ ειδικών χρήσεων που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα ανάλογα τις περιπτώσεις

    • ποτίστρα Lixit


      ιδιαίτερα χρήσιμη ποτίστρα για όταν λείπουμε και όχι μόνο!!! δε λερώνεται το νερό και δεν μπορούν να την καταστρέψουν ούτε τα πιο σκληροτράχηλα ράμφη!!!
    • φωλιές ύπνου


      αν το πουλί μας δεν τις καταστρέψει είναι πολύ γλυκές και πρακτικές για ύπνο!!!
    • μπανιέρες


      για όσους φτερωτούς έχουμε πρόβλημα να τους βγάλουμε από το κλουβί για μπάνιο είναι μία πολύ όμορφη λύση!!!


    παιχνίδια:

    σε αυτή την ενότητα μπορούμε να μιλάμε και να γράφουμε όσα και όσο θέλουμε, ανάλογα με το γούστο το δικό μας ή τους φτερωτού μας μπορούμε να επιλέξουμε από πάρα πολλές επιλογές!!! ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΤΙ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΝ-ΤΟΧΙC - ΜΗ ΤΟΞΙΚΟ


    • σκάλες (ladders) & δάχτυλοι (ropes)


      ανεβαίνουν, κατεβαίνουν, σαλτιμπάγκοι σωστοί!!!
    • δερμάτινα ή σχοινένια με κόμπους


      λύνουν, μασάνε και απολαμβάνουν αφάνταστα την όλη διαδικασία
    • ξύλινα


      καταστρέφουν χωρίς να το κλαίμε!!!
    • δίχτυα


      από τα καλύτερά τους στην αναρρίχηση, ξετρελαίνονται!!!
    • παιχνίδια θησαυρών (foraging toys)


      από τα πιο χρήσιμα παιχνίδια όσον αφορά τη δημιουργικότητα των πουλιών μας, η ανία πάει βόλτα και ασχολούνται ώρες για να βγάλουν το νόστιμο θησαυρό που έχουμε κρύψει μέσα!!!
    • κουδούνια


      λατρεύουν τους ήχους και λατρεύουν να τους προκαλούν!
    • παιχνίδια με τρικς


      οι φτερωτοί μας είναι έξυπνοι και μπορούν να γίνουν εξυπνότεροι, τα εν λόγω παιχνίδια συμβάλουν απόλυτα στην διανοητική τους ανάπτυξη.

    απαραίτητος αναλώσιμος εξοπλισμός:

    ένα κλουβί έχει και τα αναλώσιμά του


    • ποτίστρες και ταΐστρες
      ανοξείδωτες ή σκληρές πλαστικές πιστοποιημένες NON-TOXIC / ΜΗ ΤΟΞΙΚΕΣ
    • αν το κλουβί μας είναι σε χώρο που φωτίζεται μέχρι αργά το βράδυ, θα ήταν φρόνιμο να αγοράσουμε ένα σκέπασμα νυκτός. Τα πουλιά έχουν ανάγκη καλού ύπνου από τις 9:00 μμ μέχρι τις 7:00 πμ και καλό θα ήταν ως ιδιοκτήτες να τους τον παρέχουμε. Τα επώνυμα κλουβιά συνήθως έχουν έτοιμες επιλογές για καλύμματα νυκτός.
    • υπόστρωμμα στον πάτο του κλουβιού
      πολλοί ιδιοκτήτες βάζουν εφημερίδες ή χαρτιά από περιοδικά, δυστυχώς αυτό είναι λάθος γιατί το τυπογραφικό μελάνι είναι δηλητηριώδες. Οι ασφαλέστερες λύσεις είναι οι συσκευασμένες και επώνυμες άμμους πουλιών ή πριονιδιών.
    • καθαριστικά κλουβιού
      οι φίλοι μας τα κάνουν όλα χάλια άρα και το κλουβί τους, σε όλα τα μεγάλα online pet-shops μπορείτε να βρείτε καθαριστικά φιλικά για την υγεία των πουλιών μας... διαλέγετε και παίρνετε (προσωπικά χρησιμοποιώ ελάχιστο dettol διαλυμμένο σε νερό)


    Το συγκεκριμένο άρθρο το αφιερώνω σε όλους τους ιδιοκτήτες φτερωτών που θα ήθελαν να ψάξουν λίγο περισσότερο για να κάνουν πιο ευτυχισμένους τους μικρούς τους φίλους.

    Όλα όσα αναφέρονται στο άρθρο δε σημαίνει ότι επιβάλεται να υπάρχουν σε ένα κλουβί. Το τι θα βάλουμε σε ένα κλουβί είναι σε άμεση συνάρτηση και στο γεγονός τι θέλουν τα πουλιά μας.

    Τέλος γνωρίζω φίλους που πιάνουν τα χέρια τους και φτιάχνουν μόνοι τους πράγματα και θαύματα. Μακάριοι!!!! Απλά όσοι είναι καλοί σε αυτό το σπορ θα πρέπει πάντα να προμηθεύονται NON TOXIC / ΜΗ ΤΟΞΙΚΑ υλικά κατασκευής.